Cel mai bun pix? Instrumente de scris – tipuri, modele si detalii tehnice
Cum alegi instrumentul de scris ?
Ei bine, daca job-ul tau presupune mult scris de mana treaba este pe jumatate rezolvata, intrucat selectia se va face relativ rapid fara prea multe batai de cap. Ideal, identificarea instrumentului de scris potrivit se face in primul rand prin experiment. Poti identifica un instrument bun de scris prin recomandari de la prieteni / cunostinte, te poti intalni cu el la ghiseul ala nesuferit de la ANAF cand completezi formularele sau, daca chiar esti pornit in cautarea inculpatului in cauza, printr-o vizita dedicata la un magazin de specialitate cu produse de birotica si papetarie.
Acum hai sa intram in cateva detalii tehnice. Cum afli care este cel mai potrivit pentru tine? Si ce tipuri de instrumente de scris exista? In primul rand, job-ul cred ca este criteriul definitoriu. Daca ai un job care implica munca pe teren, automat un stilou/creion nu este o alegere potrivita – ai nevoie de rapiditate si eficacitate in lucru. De altfel, daca jobul tau implica completarea unor documente oficiale din nou este clar ca excludem creionul, indiferent daca acesta este mecanic sau clasic. Stiloul este in general folosit in profesiile din sfera finante, juridic, medical, jurnalism, contabilitate, invatamant sau chiar in domenii creative precum arhitectura si tot ce implica scrisul( autor, copywriter etc).
Stiloul vine si cu un plus de estetica si stare. Ofera sentimentul de prestigiu si poate fi o adevarata bijuterie, un accesoriu personal nu doar un instrument de scris. Un exemplu ce se incadreaza perfect in descrierea mea este stiloul SOUVERAN M600 de la Pelikan pentru care am sa iti las cateva detalii mai jos.
Penita din aur de 14K de tip M sau F
Ornamentat cu decora iuni din rodiu
Mecanism cu piston, capacitate de umplere de 1,3ml
Corp din rasina in de inalta calitate combinata cu manseta cu decor în dungi, din acetat de celuloză
Accesorii placate cu aur Culoare Tortoiseshell-red
Un alt exemplu de stilou tot din gama instrumentelor de scris premium este stiloul Parker Jotter Royal SS-GT.
Capacul si corpul sunt din otel sablat, placat cu crom Accesorii si clip din otel placate cu crom auriu Gripul sau este din rasina acrilica de culoare neagra Penita este si aceasta din otel placata cu crom, avand in varf o pastila de iridiu Functioneaza atat cu cartuse cat si cu convertor Inchiderea se realizeaza prin apasare. Pixul insa castiga teren in categoria instrumentelor de scris, fiind cel mai folosit in domeniile enumerate mai sus dar si in job-uri active precum retail, horeca ( ospatar/chelner/hostes ), receptie etc . Aici exista mai multe criterii care il fac castigatorul detasat, printre care se numara pretul ( gasesti pixuri cu preturi de la 0.50 bani pana la sute de lei ), eficienta si rapiditate in folosire ( daca acesta este retractabil – cu click ) , usurinta in intretinere ( pentru majoritatea pixurilor se gasesc mine de schimb la un pret avantajos, daca nu sunt din categoria de unica folosinta, bineinteles). Pretul nu este important doar ca impact initial asupra bugetului cumparatorului, care de cele mai multe ori este minor, ci si pentru lipsa de stres pe care o ai atunci cand uiti/pierzi pixul, fata de stilouri, care de cele mai multe ori au preturi ce incep de la cateva zeci de lei.
O alta caracteristica importanta a pixurilor este varietatea tipurilor de cerneala – pasta normala - ballpoint, gel, tus – rollere, dar si materialul din care este fabricat varful. Termenul de ballpoint, tradus mot-a-mot inseamna varf bila de aici si denumirea de pix cu bila.
Pixul cu bila clasic – foloseste o cerneala groasa pe baza de ulei. Confera mai mult control asupra scrierii si se consuma mai greu datorita vascozitatii pastei. Acesta poate avea corpul din orice tip de material, in general se foloseste un plastic usor si se gaseste in 3 variante – cu capac, cu mecanism tip click sau cu mecanism tip twist( rotire ).
Pixul cu gel – foloseste o cerneala mai lichida pe baza de gel. Fluiditatea cernelii confera usurinta in scriere si pigmentatie puternica. Datorita vascozitatii scazute a acestui tip de cerneala, consumul este mai mare, iar timpul de uscare pe hartie mai lung. La fel ca si pixurile clasice, pixurile cu gel se gasesc cu capac ( cel mai recomandat ), cu click sau cu mecanism twist. Roller-ul – Acestea se folosesc de un tip de cerneala asemanatoare stiloului, dar pe baza de gel/apa.
Roller-ul este o combinatie intre pix-ul cu bila si stilou. Confera aproximativ aceeasi experienta a scrisului, pigmentatie puternica si fluiditate, dar si comoditatea unui mecanism rapid. Pentru rollere avem o recomandare ferma catre capac. Acestea tind sa se usuce rapid daca au varful expus si majoritatea curg datorita fluiditatii cernelii.
Care sunt recomandarile noastre? Am 3 produse pentru tine, care la noi in magazine se vand foarte bine si anume: Pentru categoria pix cu bila clasic – Pilot Supergrip G retractabil. Corpul este ergonomic, usor, din plastic, cu zona de grip cauciucata. Varful este M, deci undeva la 1.00 mm. Il gasesti in 4 variante de culoare: rosu, verde, negru si albastru. Pentru categoria pix cu gel – Signo GelStick de la Uni-ball, un brand cunoscut pentru calitate. Grosimea varfului este de 0.7 mm si se gaseste intr-o gama destul de larga de culori. Pigmentatia este puternica, iar primul contact pe al pastei pe hartie lasa un finish usor lucios. Rollerul Vision Elite de la Uni-ball este un produs foarte cautat la noi . Acesta are un varf de 0.8 mm, pigmentatie puternica. Acest roller a fost special conceput pentru zona business – o particularitate a sa este tehnologia Airplane Safe care impiedica scurgerea cernelii cam in orice conditie dar in special in avion cand se schimba presiunea din cabina – pentru cei ce calatoresc frecvent. Cu toate ca acesta este confectionat tot din plastic, are si insertii de metal ceea ce fac ca produsul finit sa fie putin mai greu, un plus la echilibrarea in mana. Cerneala este rezistenta la apa iar minele se schimba, il gasesti in culorile : albastru, albastru inchis, rosu si negru.
Thumbnail photo credit to ian dooley on Unsplash