Despre caligrafie, sau arta scrisului decorativ

    Caligrafia este o manifestare artistica, la fel ca pictura, grafica, sculptura si muzica. Daca doresti sa explorezi caligrafia moderna, ei bine, aici ai mai multa libertate de exprimare in comparatie cu caligrafia traditionala.

    Caligrafia traditionala presupune reguli stricte de proportie a literelor(inaltime, inclinatie si spatiere). Fiecare stil caligrafic tranditional avand elemente de baza cat si propriul set de reguli pe care trebuie sa le respecti intocmai.

Hai sa dam putin context inainte sa intram in caligrafia moderna.

Scrierea a fost modalitatea de înregistrare a sunetelor, silabelor și cuvintelor pe un suport, prin intermediul anumitor semne sau simboluri. Scrisul este una dintre cele mai importante forme de comunicare umana impartita in 2 mari directii: sumeriana (cuneiforma) si chineza. Scrierea cuneiforma–este un tip de scriere simbolica spre deosebire de scrierea chineza care este o forma de scriere picturala, aparent ornamentala chiar si in prezent.

British museum blog - scrierea cuneiforma

   Termenul,,caligrafie" are la origine cuvintele grecesti kallos ,,frumos" si grapho, ,,scriu". Cateva exemple de stiluri caligrafice cunoscute sunt: Copperplate, Gotic, Italic, Spencerian.

   Copperplate sau Roundhand-ul englezesc (datorita buclelor ornamentale) este un stil de scriere caligrafica caracterizat prin executia cu un varf ascutit in locul clasicului varf plat folosit pentru caligrafie. Denumirea provine de la folosirea acestuia pentru gravarea placilor de cupru. Copperplate a avut cel mai mare succes in secolul 19, dar a fost prezent inca din secolul 16 in Europa.

Alte detalii importante de care trebuie sa tii cont cand caligrafiezi intr-un stil traditional sunt, pe langa regulile de proportie specifice fiecarui stil si unghiul penitei,presiunea scrierii si spatierea.

Penita se tine intr-un unghi fix, intre 30-60 de grade si se pozitioneaza indreptata catre stanga. Penita nu se intoarce si se mentine acelasi unghi pentru obtinerea unui scris uniform.

In caligrafia traditionala, fiecare stil de scris necesita ca penita sa fie tinuta intr-un unghi specific ( Copperplate–52-60 grade,Italic-45 de grade,Foundational-30 de grade,Uncial-20 de grade).

Caligrafie

   Caligrafia moderna este artistica, expresiva si permite o amprentare personala puternica. Nu tine cont de reguli precum traditionalele Copperplate si Spencerian. Iti ofera o varietate larga de medii de exprimare-invitatii, reclame, scrisori, ilustratie, pictura, cu transpunere si in mediul digital.

   Flexibilitatea caligrafiei moderne ofera teren pentru a-ti crea propriul stil caligrafic, original. Pe scurt, caligrafia moderna este metoda de a ornamenta un text prin bucle, frize, ritm, varietate dimensionala a literelor, paleta cromatica si finish-uri diverse oferite(glitter, metalic, lucios, mat), fara constrangerea unui set strict de reguli. 

Caligrafie moderna

   Un alt plus al caligrafiei moderne este accesibilitatea. Gasesti cu usurinta materiale de referinta /inspiratie, video tutoriale de la artisti specializati pe caligrafiere, podcast-uri, tips & tricks, tehnica, exercitii si sugestii de instrumente de caligrafiere.

Dupa cum te-am obisnuit deja, avem si noi cateva recomandari de instrumente speciale pentru caligrafie pe care le gasesti in magazinele noastre sau online:

Stilou caligrafie, set marker caligrafic metalic, varf pensula de la Staedtler , set marker caligrafic cu 2 capete de la Staedtler sau, daca esti mai old school si preferi metode mai traditionale, penita si toc

 

Spor la caligrafie ! :)

Surse foto si documentare: my-man.ro, lettering-daily.com, British Museum Blog , Unsplash, Wikipedia, Carter Sams YouTube